Da se ovo desilo, “Lude godine” nikada ne bi bile snimljene

– Gidra je te 1985. snimio sedam-osam filmova. Nije znao gde će pre, jer je igrao i neke predstave u pozorištu – rekao je scenarista Zoran Čalić

“Žikina dinastija” spada u jedno od najpopularnijih ostvarenja jugoslovenske kinematografije. Sredinom osamdesetih krenulo se sa snimanjem nastavka serijala koji je nosio naziv “Lude godine”.

Za ovaj projekat sve je bilo obezbeđeno, ali ipak se na nečemu zapelo. Dragomir Bojanić Gidra, koji je igrao glavnu ulogu, bio je tada prilično zauzet sa poslovnim obavezama, tako da nije mogao da odvoji mesec i po dana za snimanje “Žikine dinastije”, 

Ovo je moglo da ugrozi realizaciju “Žikine dinastije”, kao i “Ludih godina”.

– Gidra je te 1985. snimio sedam-osam filmova. Nije znao gde će pre, jer je igrao i neke predstave u pozorištu. Taman sve dogovorimo, napravimo knjigu snimanja s jasnim planom, a onda mi se javi Gidra i kaže da ne može. Šta ću, onda zovem druge glumce i tehničko osoblje kako bih ih obavestio da odlažemo. Posle drugog odlaganja, pozvao me je Marko Todorović i rekao da vraća ulogu – rekao je Zoran Čalić, scenarista “Žikine dinastije” i “Ludih godina”, i nastavio:

Printskrin: Youtube/MisterDjukaPresent2

Printskrin: Youtube/MisterDjukaPresent2

– Imam i ja druga posla, ne glumi samo Gidra u filmu. Ranije sam planirao odmor i neću ga pomerati. Možete vi bez mene – rekao mi je Marko. Njegova uloga je bila velika i nije dolazilo u obzir da snimamo bez Marka. Pokušao sam da ga odobrovoljim. Našli smo se nekoliko puta u kafani kako bih omekšao njegov stav. Na kraju smo snimili film koji je doživeo neverovatan uspeh kod publike. Gidra je znao za tu priču i često je podbadao Marka na snimanju. Inače, odlično su se slagali. Pripadali su različitim glumačkim stilovima, ali su na setu i van njega bili sjajna kombinacija – rekao je Zoran Čalić, koji je preminuo je 2014. godine.