Decembar je mesec u kojem se lomi sudbina Zorana Marjanovića

Sudbina Zorana Marjanovića u rukama je Apelacionog suda u Beogradu. Suprugu monstruozno ubijene pevačice Jelene Marjanović 10. decembra, naime, ističe treći mesec pritvora u Centralnom zatvoru, a da li će u njemu ostati zavisiće od odluke veća Apelacionog suda koje pritvor uglavnom produžava na tri meseca.

Takođe, kako nezvanično saznajemo, male su šanse da Marjanoviću u prvoj polovini decembra bude ukinut pritvor.

Po Zakoniku o krivičnom postupku, naime, osumnjičeni u pritvoru može da provede najviše šest meseci, ukoliko se protiv njega na podigne optužnica.

Prva tri meseca, u fazi istrage, i to na po 30 dana, produžava Viši sud u Beogradu. Nakon prva tri meseca odluku o daljem pritvoru donosi veće neposrednog Višeg suda, a u ovom slučaju je to Apelacioni sud u Beogradu.

Foto: Facebook/Jelena Jeca Krsmanovic, Srpski Telegraf

Ako se za ovih šest meseci protiv Marjanovića ne podigne optužnica, moraju da ga puste da se brani sa slobode.

Poslednji put pritvor je Marjanoviću produžen rešenjem sudije za prethodni postupak 10. novembra 2017. godine, i on traje do 10. decembra 2017.

Foto: Profimedia/Caia Image

– Nakon toga javni tužilac treba da podnese obrazloženi predlog za produženje pritvora o kome odlučuje veće Apelacionog suda u Beogradu, a koje može da produži pritvor za najviše tri meseca – objašnjava naš izvor iz pravosudnih krugova.

Foto: Milena Đorđević

On dodaje da Apelacioni sud može da produžava pritvor na po mesec dana, a da je praksa pokazala da veće ovog suda to uglavnom produži odjednom na tri meseca. To, opet, zavisi od sastava veća.

Foto: Privatna arhiva

Zoran Marjanović uhapšen je u petak, 15. septembra, zbog ubistva supruge Jelene Marjanović. Nesrećna žena nestala je 2. aprila prošle godine, a sutradan je u kanalu na nasipu Crvenka u Borči pronađeno njeno unakaženo telo.