“BILO JE SVE KAKO MI JE BATA OBEĆAO” Reditelj otkrio tajne sa snimanja filma BITKA NA NERETVI: Odmah je došao u Zagreb…


Priče iz kulisa


Reditelj Veljko Bulajić je autor najspektakularnijih filmskih ostvarenja jugoslavenske kinematografije, a danas proslavlja 96. rođendan.

Redateljsku karijeru počeo je kratkim filmovima “Kamen i more” i “Brod lutalica” (1953.), da bi se s godinama etablirao kao jedan od najvećih reditelja.

Veljko Bulajić
FOTO: PRINTSCREEN

Režirao je kultna ostvarenja “Kozara”, “Atentat u Sarajevu”, “Obećana zemlja”, “Veliki transport” i mnoge druge.

Ipak, možda njegov najpoznatiji film je “Bitka na Neretvi”. U pitanju je partizanski film iz 1969. koji je snimljen u međunarodnoj koprodukciji sa Italijom i Zapadnom Nemačkom.

Često se smatra jednim od najboljih filmova snimljenih u Jugoslaviji, a bio je možda i najskuplji: procene o njegovom budžetu kreću se od najmanje 4,5 pa čak i do 12 miliona $.

Bulajićevi filmovi proslavili Ljubišu Samardžića

Bitka na Neretvi
FOTO: PRINTSCREEN

Ovo ostvarenje proslavilo je Ljubišu Samardžića, a reditelj je pre nekoliko godina u razgovoru za Kurir otkrio kako je izgledalo snimanje, ali i da je Bata Živojinović najzaslužniji za ovu rolu.

– Ljubišu sam upoznao na preporuku Bate, koji je do tada već dva filma bio snimio sa mnom. Sećam se s kojom srećom mi je došao i rekao da ima zanimljivog i zaista drugačijeg glumca za mene. Nikad on nije bio od onih ljubomornih i sujetnih. Bilo mu je zaista drago da preporuči svog kolegu. I tako sam upoznao Samardžića – rekao je ranije Bulajić za Kurir i dodao:

– Došao je u Zagreb. Dugo smo razgovarali i zaista je bilo sve kako mi je Bata i obećao. Ozbiljan, zanimljiv, poletan mlad čovek koji me je odmah oduševio. Usledila je uloga u „Kozari“, koja ga je i vinula u filmska nebesa. Bio je nagrađivan zasluženo. Usledila je „Bitka na Neretvi“. Sećam se njega i Bate, odlično su sarađivali.

Bitka na Neretvi
FOTO: PRINTSCREEN

Evocirajući uspomene, prisetio se Ljubiše, koji je preminuo 2017. kao “divnog prijatelja i glumca kakav se retko rađa“.

– Bio je izuzetnog talenta, a krasila ga je osobina koju retko koji glumac ima – bio je veliki profesionalac. Znao je sve svoje uloge napamet i bio spreman na sve. Mogao je u svakoj da se snađe. Ponosan sam što sam imao priliku da u svojim filmovima imam takve ličnosti kao što su Bata i Ljubiša. Njihov odlazak je teško prihvatiti. Takvih kao što su oni nema više.

Ostaće mi u divnom sećanju. Poslednja četiri meseca nije mogao da govori. Bio sam jedan od retkih s kojima se do kraja čuo. Takvih prijatelja glumaca nema više. Mnogo mi je teško – zaključio je Bulajić.

Izvor: kurir.rs