Makedonka sa medjunarodnim uspesima u svemiru.


Uspela je!


Martina Dimoska poreklom iz Kičeva u Makedoniji je konačno uspela da svoju inženjersku karijeru potpuno preusmeri u svemirski sektor.

Pošto Makedonija nema svemirski program, niti aktivno izveštava o toj industriji, mi smo, kao mediji odlučili da preuzmemo inicijativu i time podelimo uspehe naših Makedonaca u inostranstvu.

Martina ima bogatu biografiju, koju iako je ne razumemo, ili ako nam nije aktivno na vidiku, prisutna u nasoj branši, često je potcenjujemo.

Martina je diplomirani inženjer materijala i nanotehnologije na TMF, UKIM, gde je bila stipendista MES-a za svoj visok prosek. Tokom studija u Makedoniji učestvovala je na brojnim takmičenja, manifestacijama i razmenama u inostranstvu. Postaje prva generacija Alumni programa ‘Global UGRAD’ gde studira na Univerzitetu Kent State. Kasnije Martina prima stipendiju od “Fondacije porodice Aldrin” i upisuje postdiplomske “Komercijalne svemirske studije” na “Tehnološkom institutu Floride” na Floridi, u Americi. Nakon njih, Martina je postala stipendista “Master svemirskih studija” na “Međunarodnom svermiskom univeryitetu” u Strazburu, Francuskoj.

Gospođica Dimoska je od 2014. godine uključena u NASA Space Apps, a nakon nekoliko godina aktivno učestvuje, prvo kao takmičar, a kasnije i kao mentor. Od 2019 godine je uključena u glavni organizacioni tim u Klivlendu, Ohajo, u Americi. Kao i prethodne godine, Martina je lokalni lider i glavni organizator takmičenja NASA Space Apps Challenge Mountain View u Kalifornijskoj Silicijumskoj dolini.

Martina svojim aktivizmom i angažovanjem samoinicijativno stavlja Makedoniju na “Mapu Sveta” ubacujući se u institucije i renomirane organizacije, u kojima ranije nije postojala kao celina, svojom posveđenošću i vrednim radom.

Nedavno je dobila stipendiju i titulu ‘Vaseljenski lider u Podem’ od Međunarodne astronautičke federacije, koja organizuje Međunarodnimi astronautički kongres, koji će se ove godine održati u Parizu, u Francuskoj. Martina je prva Makedonka koja je ponela ovu prestižnu titulu, a na Kongresu će predstavljati dva rada. Prvi je njen timski istraživački projekat pod nazivom “Starship impakt na SatCom industriju”. Drugi na koji je snažno fokusirana je njen Individualni istraživački projekat pod nazivom: “Instalacija 3D solarnog štampača u saradnji sa ECAM Strasbourg”.

Među najnovijim dostignućima izdvajamo to što je postala delegat ‘Space Generation Advisory Council (SGAC)’. Ona će prisustvovati Kongresu svemirske generacije (SGC) sa stipendijom, što je godisnji sastanak SGAC-a za podršku Programu svemirskix aplikacija Ujedinjenih nacija (UN).

U pomenute dve institucije njena zemlja Makedonija nije ni bila navedena kao opcija za izbor prilikom apliciranja, pre njenog uključivanja. dok su se na listi našle zemlje iz regiona poput Kosova, Bugarske i Srbije, kao i zemlja sa afričkog kontinenta.

Ona je do sada prva Makedonka koja je primljena u dve misije analognih astronauta. Ona je prva Makedonka koja aktivno ide ka procesu da postane analogni astronaut. Iako se prva analogna misija nije uklopila u njen gust raspored i morala je dati prioritet drugim obavezama. Martina trenutno ima drugu važnu obavezu. Reč je o njenom prisustvu na obuci predviđenojj da bi se obučila kao budući član tima za predstojeće misije Analog Mars na Austrijskom svemirskom forumu (OeWF).
Pored toga, Martina je aktivni član EuroMoonsMars i radila je na SHEE rezidenciji uporedo sa njenim studijama.

U našem podneblju još uvek nismo svesni koliko je svemirski sektor napredan, posebno u sferi analognih astronauta, koji često, nakon završenih misija, imaju priliku da postanu astronauti i dobiju let. Svet analognih misija je ogroman, a Martina je realno najbliža onome što mi smatramo za astronauta. U stvari, mi nismo ni svesni polovine ovih institucija, niti njihove težine i značaja. Ipak, trebalo bi malo više da cenimo ljude koji uspevaju da nas predstavljaju upkros tome što su skoro sve šane protiv njih.

Martina često deli mnogo vesti na svojim društvenim mrežama, zbog čega je ćesto predstavljena na stranim i renomiranim portalima, podkastovima i važnim ćasopisima. Našom inicijativom, nadamo se, i u zemlji. Njen instagram profil je @marta_devilish. Preko nje nam svemirska industrija nije toliko nedostižna, deluje kao da nam je na dlanu.