Odavno su postale deo svakodnevnog govora: Čuvene replike iz domaćih filmova

Generacije već u svakodnevnom govoru upotrebljavaju rečenice , od kojih su neki snimljeni i pre tri decenije. Biseri sa velikog platna neki čak smatraju i poslovicama, jer se zapravo i ne može sa sigurnošću tvrditi da li su one do naroda dospele na veliko platno, ili je bilo obrnuto.

KO TO TAMO PEVA – “I tata bi, sine”

“I tata bi, sine”, rečenica je koju u filmu “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana izgovara kondukter firme Krstić (Pavle Vuisić) sinu Mišku (Aleksandar Berček) dok u šumi zajedno sa ostalima iz autobusa krišom prati seksualni odnos u šumi mladog bračnog para, kojeg tumače Neda Arnerić i Slavko Štimac. Ova replika se toliko odomaćila u svakodnevnom govoru da gotovo ne postoji muški razgovor a da se ova “moderna poslovica” ne pomene.

MARATONCI TRČE POČASNI KRUG – “Ala je opravio, svaka mu čast!”

Teško je iz kultnog filma “Maratonci trče počasni krug”, koji je režirao Slobodan Šijan po scenariju Dušana Kovačevića, izdvojiti samo nekoliko replika, jer je gotovo svaka rečenica sama za sebe urnebesna. “Dragi naš oče, umro si pred sam kraj života”, način je na koji Topalovići ispraćaju stogodišnjeg Panteliju u večna lovišta. Sigurno da nema Srbina koji bar jednom nije upotrebio neku od čuvenih rečenica iz filma, od Đenkinog (Bora Todorović) tepanja Kristini (Jelisaveta Seka Sablić): “Maši ručicama, kupačice moja” do besnog Mirkovog (Bogdan Diklić) pitanja: “Šta to radiš, kume?” upućenog Đenki u trenutku kada Kristini u krevetu objašnjava šta znači biti velika glumica. Ništa manje citira se i Laki Topalović (Danilo Bata Stojković), koji je “malo nervozan” kada za Đenku, koji je pokušao da popravi mašinu za kremiranje i tom prilikom izgoreo, kaže: “Ala je opravio, svaka mu čast, ostali samo dugmići”.

BALKAN EKSPRES – “Samo tetki da odnesem lek”

Niko nije tako verno otelotvorio muvatora kao Bora Todorović (Pik) u filmu Branka Baletića “Balkan ekspres”. Naizgled potpuno beznačajno pitanje: “Ti, ti, buđavi, jesi li ti muzičar,” ponovljeno je toliko puta u svakodnevnom govoru da je postalo fraza, a odgovor koji Todorović daje “Ne, nisam muzičar. U stvari jesam… Pa, ne, kažem nisam… Samo tetki da odnesem lek” , ušao je u legendarne citate sa filmskog platna. I kada se u svakodnevnom govoru ponovi rečenica koju izgovara Olivera Marković “Komunista, al’ dobar čovek!”, svi razumeju šta je govornik hteo da kaže.

TESNA KOŽA – “Lepa Brena za četiri osobe”

Film “Tesna koža”, za koji je scenario pisao Siniša Pavić, a režiju radilo nekoliko autora, do sada je najgledaniji u istoriji naše kinematografije. Pričom o Pantiću (Nikola Simić) i Šojiću (Milan Gutović) i njihovoj borbi da se što pre obogate na najlakši način, potučeni su svi rekordi gledanosti, a brojne izjave ušle su u istoriju. “Piši profakturu: Lepa Brena za četiri osobe” (Gutović), simbol je srpskih marifetluka. Nezaboravna je scena kad se Pantiću ćerka žali da “nema čime da nacrta obrve”.”Ko te terao da ih čupaš? Imala si, bre, lepe obrve k’o majmun!”

ŽIKINA DINASTIJA – “Ljubi ga majka”

Najveću popularnost pokojni glumac Dragomir Gidra Bojanić stekao je fenomenalnim ulogama Žike Pavlovića u 10 delova filma “Žikina dinastija” u režiji Zorana Čalića. Zahvaljujući njemu, nepravilno izgovaranje pojedinih reči, postala je opšteprihvaćena zabava. Recimo, tako je instinkt, postao insekt, zahvaljujući njegovoj izjavi “Moj me insekt nikad ne vara”. I izjava glumice Dare Čalenić, koja igra njegovu ženu, kada tepa sinu i kaže “Ljubi ga majka”, nije izašla iz upotrebe do današnjeg dana.

BALKANSKI ŠPIJUN – “Ovo su neki čobani, budale”

Nepravda, odnosno situacija u kojoj je neko prinuđen da se izvini iako nije kriv često je ispraćena komentarom “Đura će ti oprostiti što te je tukao”. Ovu čuvenu rečenicu izrekao je Bata Stojković u “Balkanskom špijunu” Božidara Bote Nikolića, kada je nudio olakšice razotkrivenom “špijunu”. Ipak, ostala je upamćena i njegova rečenica “Ovo su neki čobani, budale”, i neretko se iznosi kao stav o nekome.

VARLjIVO LETO ’68 – “Mesi, mesi, neće ništa da ti škodi”

Ukoliko nekoga žele da opomenu da je preterao sa alkoholom, različite generacije izgovaraju rečenicu iz filma u režiji Gorana Paskaljevića “Manje vina, manje vina”, pa čak i ako nije reč o tom piću. Iz mnogih upečatljivih rečenica i komentara koji su pre svega vezani za ljubavne zgode i nezgode junaka kog igra Slavko Štimac, naročito su se izdvojile “Mesi, mesi, neće ništa da ti škodi”, očinski savet koji otac (Danilo Bata Stojković) upućuje sinu Perici (Slavko Štimac), ali i zov zaljubljenog Perice upućen zgodnoj pekarki Jagodinki “Samo da ti čujem glas”.