Pamtimo je po ulogama BRIŽNIH MAJKI I BAKA, a evo KOJU DECU je odgajila čuvena Riska iz “Srećnih ljudi”


Serija “Srećni ljudi” obarala je rekorde gledanosti, a ključno mesto zauzimala je popularna Riska Golubović, koju je maestralno igrala Radmila Savićević!


Gotovo da ne postoji osoba kod nas koja ne obožava uloge legendarne glumice Radmile Savićević. Replike čuvene Riske, lika koji je tumačila u seriji “Srećni ljudi”, i dan-danas se citiraju. Publika je uglavnom pamti po ulogama brižnih žena, majki i baka.

Život ove legendarne glumice obeležilo je teško detinjstvo ali i ljubav prema svom kolegi, Božidaru Savićeviću. Njihova osećanja su bila toliko jaka, da nisu mogli dugo da izdrže jedno bez drugog. Mnogi su isticali da je po njihovoj priči mogao da se napiše scenario za najromantičniji film.

Velimir Bata Živojinović, Radmila Savićević

Upoznali su se u Kruševcu, odakle su kasnije, zajedno, stigli do Beograda. Iako je po struci Božidar bio zubni tehničar, on se 1948. godine posvetio glumi i pridružio se svojoj supruzi na daskama koje život znače. Venčali su se 16. maja 1950. godine i uživali u skladnom i harmoničnom životu. Mnogo su se voleli i dočekali da proslave pedeset godina braka.

U knjizi “Prva i poslednja” Radina sestričina je svedočila:

– Mnogi su je pitali kako je moguće da ta ljubav traje pedeset godina, istim intenzitetom, a ona je govorila: Muž je svetinja i mora da se poštuje. Lako je razvesti se, ali je velika stvar sačuvati brak. Teča je bio iz patrijarhalne crnogorske porodice, a tetka Rada je jako cenila svekra i svekrvu, jer je tako vaspitana. Boža je bio mnogo vezan za nju, uzvraćao joj je pažnju i ljubav – navodi se u knjizi.

Radmila je igrala još tokom Drugog svetskog rata i tako je ostalo tokom celog života – gde je išla ona, išao je i on. Božidar i Radmila glumili su prvo u Kruševcu, potom u Nišu i na kraju u Beogradu.

Omiljena glumica slavu je stekla ulogama majki i baka, ali nije imala sreću da se u privatnom životu ostvari u toj ulozi. Zbog toga su ona i njen suprug prigrlili decu iz familije i brinuli o njima.

Suprug Radmile Savićević bio je slabog zdravlja, zbog čega se rano penzionisao, a ona je bdila nad njim i pomogla mu da dočeka starost. Kada je preminula 2001. godine, neutešni Božidar ponavljao je samo jedno: “Kako ću ja bez moje Rade?”

Nadživeo ju je tek godinu dana. Danas zajedno počivaju u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Izvor: srbijadanas.com