U nedelju spektakl savate boksa na Spensu, ulaz besplatan

Povodom deset godina postojanja Kluba borilačkih sportova “Novi Sad”, u nedelju, 3. decembra, u 18 sati u stonoteniskoj sali Spensa, održaće se gala veče savate boksa. Posetioci će moći da uživaju u devet međunarodnih mečeva.

Prema rečima Srđana Nadrljanskog, osnivača i trenera kluba, popularizacija savatea je ono što ga je motivisalo od početka.

– Bio sam takmičar do nedavno i postigao sam rezultate. Želeo sam svoje znanje i iskustvo preneti na mlade. Zato sam 2007. osnovao klub i učlanio ga u Savate savez Srbije i Savate savez Vojvodine. Sada beležimo deseti rođendan i do sada smo osvojili nešto preko 200 medalja. Imali smo preko četrdeset prvaka Srbije i preko trideset prvaka Vojvodine. Ove godine smo iz kluba dali četiri reprezentativca, tri kadetska i jednog juniorskog. Dvoje su osvojili zlatne, a dvoje srebrne medalje na Svetskom prvenstvu. Naravno, i pre toga smo postizali uspehe na raznim međunarodnim takmičenjima – kaže Nadrljanski i nastavlja:

– Na Svetskom prvenstvu Bojan Đekić je osvojio zlato u juniorskoj, a Luka Lisica zlato u kadetskoj konkurenciji, dok su se Jovan Vagić i Jelena Sedoglavić vratili sa srebrom. Takođe, Vagić je dva puta osvojio zlatnu medalju na Svetskom kupu – dodaje on.

Sagovornik portala mojnovisad.com objašnjava da je savate francuski boks.

– To je njihov nacionalni sport. Takmičenje se odvija u ringu po rundama, a postoje dve osnovne discipline, aso i kombat. Aso je polukontakt, dok je kombat savate fulkontakt. Uključeni su udarci i rukama i nogama. Sudije zahtevaju maksimalno preciznu i doteranu tehniku. Nema klinča i podjedanko se rade kombinacije ruku i nogu. Udarna površina je stopalo i sport je tako koncipiran da sačuva zdravlje protivnika – objašnjava Srđan Nadrljanski.

Klub se nalazi na stadionu RFK Novi Sad u Rumenačkoj ulici.

– Tu smo poslednjih nekoliko godina u sali od 200 kvadrata. Imamo odlične uslove, visok plafon i dnevno svetlo. Trenutno brojimo od 50 do 60 članova, što rekreativaca, što takmičara. Dolaze roditelji sa decom, devojke, momci, ima i starijih, ali okrenuti smo najviše mladima i postizanju amaterskih rezultata – kaže Nadrljanski.

Pored Francuske i Belgije, na međunarodnim takmičenjima u ovoj borilačkoj veštini, rame uz rame sa njima stoji i Srbija. Domaći klubovi sa najboljim rezultatima dolaze sa teritorije Vojvodine, a cilj je da se podigne broj takmičara kako bi Srbija imala još bolju selekciju. Zato je gala veče savate boksa na Spensu prilika za popularisanje ovog sporta kod nas.

– U nedelju ćemo imati devet međunarodnih mečeva i to u obe discipline, aso i kombat savate. Aso savate će dominirati, ali imaćemo i jedan juniorski i jedan seniorski meč u disciplini kombat. Dolaze nam dva borca iz Budimpešte i dva takmičara iz kluba „Omega“ Varaždin iz Hrvatske. Takođe, doći će i dva takmičara iz Kikinde i jedan iz Rume. Ceo događaj će trajati oko tri sata – kaže Srđan Nadrljanski.

Ulaz na gala veče savate boksa je besplatan.

Tekst i fotografija: Aleksandar Jovanović