ŽIKINA DINASTIJA: Kultni serijal koji je obeležio jednu generaciju

Sećate li se Marije i Bobe i Žikinih vaspitnih mera? Podsetimo se kako je izgledao jedan tinejdžerski bunt 80-ih godina.

Autor popularnog serijala koji je emitovan u više navrata Zoran Čalić preminuo je novembra 2014.

Iza sebe je ostavio brojna filmsko-televizijska dela i ovu nezaboravnu komediju, koja verno oslikava događaje 80-ih godina, a nama se danas čini kao gotovo nerealni svet koji pripada nekoj davnoj prošlosti.

U pomenutom serijalu opisan je, na jedan duhovit način, život prosečne porodice gotovo tri decenije unazad, sa stavovima i standardima nekog drugog vremena, drugačijih moralnih i etičkih normi.

U filmu je, takođe, prikazan lik prosečne porodice koja se bori sa problemima jednog temperamentnog tinejdžera. Danas bi već ondašnji vid tretiranja mogao da se okarakteriše kao nasilje u porodici uzimajući u obzir to da su batine bile prihvatljiv vaspitni metod. Ako stupi na snagu zakon o zabrani fizičkog kažnjavanja, da li će se pojedini inserti filma staviti pod cenzuru, ostaje nam da saznamo.

 

Poređenja radi, obratite pažnju na to šta je onda bio pojam fizičke lepote u odnosu na današnju, sa kojim problemima se susretao pojedinac onog vremena i kako je onda funkcionisao obrazovni sistem. Da li je ponestalo smisla za humor ili su sociološki aspekti doživeli neku novu percepciju ostaje nedoumica.

Svakako, ko nije, neka pogleda ovaj film, jer on zaista ostaje kao veliki doprinos našoj nacionalnoj kulturi.
Da li je generacija koju nisu obeležila visoka tehnologija i velike klasne razlike na gubitku – procenite sami.