SNAŽAN I EMOTIVAN OPROŠTAJ “Selo gori a baba se češlja” otišlo u istoriju

Epizodom koja je prikazana u subotu i zvanično je zaokružena jedna decenija druženja sa glavnim likom Radašinom i njegovim komšijama iz Petlovca.

Prošli sito i rešeto: Radoš Bajić i Ljiljana Stjepanović

Za deset godina prikazivanja ova serija ostvarila je do sada nezapamćenu gledanost i stekla status svojevrsnog društvenog fenomena.

Poslednja, 101. epizoda prevazišla je čak i sve pređašnje uspehe i rezultate, a i sam Radoš Bajić, autor serije, kaže da su nadmašena sva očekivanja.

– Mi smo juče po podne dobili zvaničnu analizu gledanosti. Poslednja epizoda je nadmašila apsolutno sva očekivanja i postigla je gledanost koja nije zabeležena poslednjih pet-šest godina. Dobio sam od RTS-a i zvanične rezultate gledanosti Gemiusa. Rejting je 31,5, a šer je 57! Poslednju epizodu gledalo je ukupno 2.800.000 gledalaca! Taj broj pokazuje da su gledaoci u najširem auditorijumu sa velikom pažnjom odgledali poslednju epizodu. Sa ovim rezultatom krunišemo to što je trajalo deset godina, i to da smo od 10. marta 2007. do dana današnjeg, ostavili trag kao najgledanija srpska serija i najduža serija. Mogu da kažem da se Srbija veoma emotivno i snažno oprostila od “Selo gori” – kaže Radoš Bajić i ponavlja da je ovo definitivni kraj sage o Petlovčanima.

 

– Nema više “Selo gori”, ovo je definitivni kraj koji smo mi najavili još kad smo počeli snimanje poslednje sezone.

Ni nezapamćeni rejtinzi ne mogu da ga nateraju da se predomisli, a evo i zašto.

– Mi smo očekivali visoke rejtinge. Ovo je jedan dostojanstven završetak priče, apsolutni rastanak. “Selo gori” odlazi u istoriju, u mit i legendu. Poslednja epizoda se sa razlogom zove – Testament. Suština je da cela priča ostane otvorena. Serija se završava tako što su se Radašinu svi vratili. Vratio se Dragojlo, vratila mu se ćerka Milona iz Rusije… A jedna stvar je jako važna: Radoslav je pošao na Kosovo da obiđe svoju ženu i serija se završava tako što njega nema. On je ostao tamo negde… I to je jedan mali znak, porukica koju sam želeo da ostavim, koja ima snažno metaforičko značenje – poručuje Bajić i objašnjava zbog čega se Ivanin i Radoslavljev brak završava njenom prevarom. Mnogi su pomislili da bi to mogla biti podloga za nastavak.

– Ne, nema nastavka. Priča o Radoslavu je priča o ljudima koji vode svoj život, nastavljaju da biju neke bitke za sopstvene živote. Mnogo ima tu sudbina, mnogo je tu priča, ali jedino je bitno -“Selo gori” odlazi u istoriju. Završila se jedna epoha i decenija rada i druženja. A poruke koje sam dobio… Jedan gledalac i moj prijatelj poslao je poruku: “Dragi Radoše, samo je Morava večna” i “Selo gori, a baba se češlja”. To je apropo scene iz poslednje epizode u kojoj Radašin i Radojka stoje pored Morave i on kaže: “Vidi, Radojka, kako protiče ova reka, noć, dan… samo je ona večna, a mi smo prolazni”. Ta rečenica je puna emocija – kaže Radoš i priznaje da mu nije krivo što se ceo projekat završava.

 

– To je normalan završetak. Osećam da sam sa saradnicima i ekipom uradio veliki posao koji se radi jednom u životu. Srdačno pozdravljam čitaoce”Blica” i istovremeno sve gledaoce”Selo gori”. Gledaće oni to verovatno i dalje, živeće i dalje serija. Neka nauče nešto iz nje. Neka nauče da treba da se bore za svoje porodice, za prave životne vrednosti i da je život velika borba i velika muka, da ništa ne pada sa neba, da čuvamo to što imamo, i tradiciju i običaje i kulturu – kaže Radoš Bajić za “Blic”.

O Mirku Babiću: Bolje je

Mirko Babić na snimanju serije

– Mirko je veliki borac. I dobro je, on sada ima izvesni broj terapija. Ja sam stalno u kontaktu sa njim i nadam se da će on uskoro biti vrlo dobro, i da će uspeti da pobedi bolest. Jer on je vrlo voljen i poštovan i svi mu želimo sve najbolje i nadamo se najboljem!

Nova serija “Psi laju, vetar nosi” snima se na proleće

– Imam nekoliko projekata koje spremam, a prvi i najbliži je serija koja se zove”Psi laju, vetar nosi”. Ali još je to daleko, radimo na tome. Ne mogu da najavljujem stvari dok ne budu definitivne. Postoje razni projekti, ali videćemo, pričaćemo. Polako. Već izvesno vreme, dve, tri godine, nosim se mišlju da napravim seriju o ljudima iz predgrađa, koji su načičkani oko oboda velikog grada i koji pokušavaju da se involviraju u njega. To će biti potpuno nova priča, kvalitetno i dobro urađena. Mogu samo da vam kažem da očekujem da ćemo na proleće početi snimanje.

Ivana i Radoslav

da li su ivana i radoslav ostali zajedno: Nedeljko Bajić i Marija Petronijević

Foto: Promoda li su ivana i radoslav ostali zajedno: Nedeljko Bajić i Marija Petronijević

– Vrlo sam zadovoljan, srećan i ponosan na to što smo uradili, a u isto vreme osećam i tugu i žalost zbog svih ljudi koji su otišli i zbog toga što je kraj – rekao je Nedeljko Bajić, koji je u seriji igrao Radoslava. Glumica Marija Petronijević, koja igra njegovu ženu Ivanu, doktorku, za “Blic” kaže:

– Svakako da mi je žao što se serija završila. Bilo je lepih trenutaka, a i onih ružnih, ali smo nekako svi zajedno rešavali stvari i prolazili kroz to kao porodica, kao jedno.