TONE U IDIOTIZAM! Hrvatski list komentarima o “Senkama nad Balkanom” izazvao more reakcija


Neočekivano!


Dve najjače medijske kuće u ovom regionu – Radio-televizija Srbije (RTS) i Hrvatska televizija (HRT) – još su se u vreme ondašnje Jugoslavije, kada su bile Televizija Beograd i Televizija Zagreb, “tukle” oko toga ko će imati bolji i kreativniji program, pre svega dokumentarne i igrane emisije.

Televizijske igrane drame i uopšte serije bile su stvar prestiža, kao neke vrste takmičenja, zdrave konkurencije i jedva se čekalo kada će koja da izbaci” neko novo ostvarenje, u kojima je bilo briljantnih rola velikana jugoslovenskog glumišta.

U novije vreme, hrvatske televizije uzele su primat i smatrano je da su serije u njihovoj produkciji bolje i prijemčivije od srpskih, koje su “stale u devedesetim godinama” i nisu nudile ništa novo. Život i dogodovštine običnih ljudi, pretočene u raznorazne produkcijske “šećerleme”, “smorile” su gledalište, a besomučno repriziranje istih nateralo i da se povuče pitanje plaćanja pretplate na program Javnog servisa Srbije.

Ali, “Senke nad Balkanom”, serija o kojoj se pričalo krajem 2017. godine i to ne samo u Srbiji, promenile su stvari.

U komentaru, odnosno recenziji serije, zagrebački “Jutarnji list” kroz pero Jurice Pavičića, odaje priznanje Draganu Bjelogrliću za ovaj poduhvat, ocenivši ga kao njegov “najveći profesionalni uspeh do sada”, uz podsećanje na to šta je sve do sada radio kao producent, a tu je bilo veoma zapaženih filmova i serije poput “Lepa sela, lepo gore”, “Rane”, “Montevideo, Bog te video”…

Još jedna ključna ocena hrvatskog kritičara jeste da se ovom serijom, “najskupljom ikad proizvedenom u Srbiji”, Beograd stavio ispred Zagreba u “večitom derbiju” – ko snima bolje serije.

– Kad su pohvale posredi, treba imati na umu i to da je Srbija bila prilično nezadovoljna vlastitom proizvodnjom serija, te da su vodeći kritičari isticali da su hrvatske serije bitno bolje. Sad su se stvari okrenule: Beograd je dobio reprezentativni serijski proizvod upravo u trenutku kad HTV terminalno tone u idiotizam – piše Jurica Pavičić.