TUŽNA SUDBINA LEGENDARNE DARE – Brat joj stradao u logoru, a čekala ga ceo život! Evo zašto je napustila glumu


Glumica raskošnog talenta preminula je pre tačno dve godine.


Na današnji dan obeležava se godišnjica smrti naše legendarne glumice Dare Čalenić.

Glumica raskošnog talenta preminula je 12. 3. 2021. godine nakon duge i teške bolesti u 87. godini života.

Dara je rođena 18. jula 1934. godine u Novom Sadu, gde je završila osnovnu školu, gimnaziju i Srednju glumačku školu pri Srpskom narodnom pozorištu. Karijeru je započela u pozorištu i na sceni je odigrala više od 40 glavnih uloga, a glumila je i u filmovima “Put oko sveta”, “Varljivo leto ’68”, “Pop Ćira i Pop Spira”,”Kad budem mrtav i beo”, “Gospođa ministarka”, “Čuvar plaže u zimskom periodu”, “Silom otac” i mnogim drugim.

Publika je najviše pamti po ulozi Dare Pavlović u serijalu filmova “Žikina dinastija”. Sedamdesetih godina je zbog supruga Vlade Petrića napustila “Žikinu dinastiju” i Jugoslaviju, preselila se u Ameriku i gotovo je nestala sa scene. U Beograd se vratila turistički 2014. i ostala je neplanirano duže zbog moždanog udara sve do svoje smrti.

Dara Čalenić

Foto: Youtube Printscreen/Jugoslavija

– Prijatno je kada čujem da me svi pamte po “Žikinoj dinastiji”. Priča se da su mnogi tu TV seriju Zorana Čalića gledali čak po nekoliko puta. Osećala sam se vrlo dobro na snimanju, kao kod kuće, ali sam morala da prekinem snimanje i da odem kod svog supruga u Ameriku. Ne sviđa mi se što je lik Dare postao suviše popularan; kad god me vide na ulici, ne obraćaju mi se kao Dari Čalenić nego sa: ‘ljubi ga majka.’ Moja odluka da sa svojim mužem živim u Americi razlog je što sam prekinula ugovor – ispričala je svojevremeno Dara.

Njen pokojni suprug je svojevremeno otkrio nepoznatu priču iz Darinog detinjstva i njenim ranama iz Drugog svetskog rata.

– Brata su joj odveli u logor. Bio je zarobljen u Poljskoj. Tragediju nosi na duši – kazao je Vlada svojevremeno za “Kurir”.

Dara Čalenić

Foto: Youtube Printscreen/Explore with Gvozda

Glumica je objasnila da je retko pričala o ovom periodu svog života i da je često sanjala svog starijeg brata kako je nosi na ramenima.

Dara i njen suprug su utemeljivači Fondacije „Dara Čalenić“ koja od 2004. godine dodeljuje dve specijalne nagrade za najboljeg glumca i glumicu do 30 godina.

Dara Čalenić